Старе місто функціонує як унікальний містобудівний комплекс площею 121 га, відокремлений від міста глибоким каньйоном р. Смотрич. Враховуючи багату історико-архітектурну спадщину Рада Міністрів УРСР в 1977 році оголосила його Державним історико-архітектурним заповідником, а 30.04.1998р. Указом Президента України надано статус Національного.
 
  »» Детальніше про заповідник
Главная Контакты В избранное
  Головна сторінка » Новини » Архів новин
  • "Спадщина у небезпеці!"

    Розпочато кримінальне провадження передбаченого ч.2 ст.298 Кримінального кодексу України. Відділ з охорони культурної спадщини міської ради спільно з Заповідником будуть відстоювати позицію щодо притягнення власника пам’ятки до відповідальності.

    » Читати більше

    Контакти:

    НІАЗ ”Кам’янець” вул. П’ятницька 9,
    м. Кам'янець-Подільський, Хмельницька обл., Україна, 32301 Міністерство культури та інформаційної політики України НІАЗ "Кам’янець", 2020р.

    тел.: (03849) 7-47-71
    факс.: 9-16-97
    http://niazkamenec.org.ua
    niazkamenec@gmail.com

  •  
      Попередні новини

    Новими маршрутами Кам’янця-Подільського

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 04-03-2014 
    З нагоди відзначення 200-річчя з дня народження українського поета і художника Т.Г.Шевченка Заповідником розроблено нову тематичну екскурсію «Шевченко в Кам’янці».

        Детальніше

    Архітектурно-археологічний нагляд у І півріччі 2013 році.

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 03-09-2013 

    монети знайдені по вул Пятницькій   Здійснюючи археологічний нагляд під час відновлення втраченої історичної забудови на території НІАЗ «Кам’янець» виявлена колекція з 30 монет, що датовані ХVІ – ХХ ст. Вони знайдені під час прокладання каналізаційної системи по вул. П’ятницькій та поблизу будинку Польсько-українського магістрату під час підготовчих робіт по зведенню нового сувенірного базару. Після наукового опрацювання вони будуть передані у фонди НІАЗ «Кам’янець».

    Підготував: мол.науковий співробітник Нагнибіда Р.В.

     

    Заходи з відзначення 1025-річчя Хрещення Київської Русі.

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 02-08-2013 

     В Україні на державному рівні відзначають 1025-річчя Хрещення Київської Русі. Урочистими літургіями та передзвонами зустрічатимуть це свято у церквах та монастирях нашого міста – осередках православ'я. До заходів із відзначення свята долучився Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець».

    Детальніше

     

     

    Виставка «Архітектурні надії»

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 09-07-2013 

    Виставка Архітектурні надії З 26 червня до 10 липня у НІАЗ «Кам’янець» діятиме виставка «Архітектурні надії», де представлені дипломні проекти студентів випуску 2013року Кам’янець-Подільського коледжу будівництва, архітектури та дизайну.

    Детальніше

     

     

    Анна Анатоліївна 31 травня відсвяткувала своє 50-річчя

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 03-06-2013 

    Кулішова АннаКам'янець-Подільський – стародавнє місто-легенда, справжній музей під відкритим небом, який в 2007 році визнано одним з семи чудес України. Тут гармонійно поєднались в одне ціле неповторна велич природи і шедеври людського генія. Прадавні храми, найстаріша в країні Ратуша, оборонні башти і мури, середньовічні житлові будинки – всі вони потребують нашої уваги і турботи.

    З часу створення в 1977 році Державного історико-архітектурного заповідника (з 1998 року Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець») питаннями їх збереження займаються фахівці відділу реставрації та реабілітації пам’яток Заповідника.

    У 1990 році у відділ реставрації прийшла працювати Кулішова Анна Анатоліївна. За роки, що пройшли у невтомній праці, ця закохана у Старе місто і його історію людина виросла від техніка до провідного інженера відділу. Під її пильним і турботливим наглядом реставрувався ряд пам’яток архітектури, серед яких Замковий міст, Руська брама, Старий замок, міські мури та інші. Анна Анатоліївна, як ніхто інший, знає тонкощі реставраційної справи і охоче ділиться ними з іншими. Вміння працювати з людьми і високий професіоналізм здобули їй авторитет серед реставраторів і будівельників міста та держави. Вона плідно співпрацює з фахівцями ДП „Інститут «Укрзахідпроектреставрація», ДНТЛКРП «НТЛ» Конрест», НПІКЦ «Донжон». Її поважають та прислухаються до її думки колеги з НІАЗ «Кам’янець», Державного історичного музею-заповідника, АТЗТ «Камянець-Подільськ-Реставрація», ТзОВ «Цивільбуд», МПП «Гермес-С», ПП «Проект-Менас» та інші.

    Анна Анатоліївна 31 травня відсвяткувала своє 50-річчя. Колектив НІАЗ «Кам’янець» щиро вітає свою колегу та бажає міцного здоров’я, творчої наснаги, невичерпної енергії та довгих років життя. 

     

     

    Фестиваль українських заповідників «СПАДЩИНА»

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 22-05-2013 

    Працівники Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець» Л.Свінціцька – зав. відділом наукової та культурно-освітньої діяльності, О.Вільчинська – зав. сектором науково-фондової роботи та Р.Нагнибіда – молодший науковий співробітник під час Всеукраїнського фестивалю українських заповідників «СПАДЩИНА», присвячений Міжнародному дню музеїв,17 травня 2013року на території Києво-Печерської Лаври.

     

     

    Презентація книжки Н.Введенської «Важливе рішення»

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 21-05-2013 

    Введенська

     

    17 травня 2013 р. в конференц-залі НІАЗ «Кам'янець» по вул. Пятницькій,9 відбулася презентація книжки Насті Введенської «Важливе рішення» з ілюстраціями авторки.

     

     

    Підписання міжнародної Угоди про співпрацю

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 16-05-2013 

    На запрошення директора Замку Князів Поморських в м. Щеціні (Польща) п. Барбари Ігельської делегація директорів НЗ «Замки Тернопілля», Кременецько-Почаївського ДІАЗ і НІАЗ «Кам'янець» протягом 12-15.04.2013 року перебувала в м. Щеціні.

    Метою поїздки було підписання Угоди про співпрацю між Замком Князів Поморських і Заповідником, кожним зокрема. Угоду було підписано 15.04.2013 року в урочистій обстановці, де були присутні крім працівників Замку:

    Віце-маршалек воєводства Західно-Поморського п. Войцех Дрозд;

    Консул генеральний України в м. Гданську п. Мирон Янків;

    Консул гоноровий України в м. Щеціні п. Генрих Колодзій;

    Голова Щецінського відділення Об'єднання українців у Польщі п. Іван Сирник.

    Під час перебування оглянуто об'єкти культурної спадщини міста, обговорено методику їх реставрації та використання, експонування музейних цінностей та виставок. Оглянуто регенерацію кварталів втраченої історичної забудови міста, обговорено методику проведення даних робіт та пристосування об'єктів відбудови.

    Досягнуто домовленості про залучення Заповідника до написання спільних грантів до Фондів європейської спільноти, а саме: у видавничій діяльності та реставрації історичної спадщини. Також передбачається постійно здійснювати популяризацію історико-архітектурної спадщини Заповідника на території Замку в м. Щеціні.

     

    Круглий стіл та Кам’янець на картах Подільської губернії.

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 18-04-2013 

    18.04 2013р. в конференц-залі НІАЗ «Кам’янець» відбулася презентація фотовиставки «Кам’янець на картах Подільської губернії». Експонати виставки надані приватним підприємцем та великим колекціонером Олегом Вощинським.

    Заповідником, в це день, також було організовано та проведено круглий стіл з нагоди відзначення Дня пам’яток історії та культури в конференц-залі НІАЗ «Кам’янець» . На засіданні піднімались питання щодо планів міста, ново виявлених об’єктів культурної спадщини та фортифікаційних укріплень в Кам’янці-Подільському, регенерації Руської брами, археологічних експедицій на території НІАЗ «Кам’янець», а також ряд інших важливих питань. Відбулося нагородження працівників Заповідника за сумлінну, плідну працю, високий професіоналізм та вагомий внесок у збереження історико-архітектурної спадщини з нагоди Дня пам’яток історії та культури .

     

    Події, що відбулися в Заповіднику 19 травня

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 19-04-2013 

    В виставковому залі пам’ятки архітектури ХУІ ст. Руській брамі відбулася виставка «Комплекс оборонних гідротехнічних споруд ХУ-ХУІ ст». На виставці представлені підрамники з науково-популярною інформацією щодо даної пам’ятки архітектури, копії карт подільської губернії. В цьому ж залі відбулося відкриття ще однієї виставки « Виставки зброї », яку представив голова громадської організації «Шанувальників історії та фортифікації» І. В. Данілов.

    Відбулося відкриття оновленої виставки «Фортифікація ХУ-ХІХ ст.» Казематній вежі. Це спільний виставковий проект приватного колекціонера Святослава Кузьмича (м. Київ) та НІАЗ «Кам’янець», який розпочав свою роботу з 2008 р. Виставка ознайомлює з історією європейської фортифікації 15-17 ст., середньовічною зброєю – мушкет, пістоль, точна копія арбалету 15 ст., макетами Казематної вежі, «Штурм Чигиринської фортеці оттоманськими військами великого візира Кара-Мустафи у серпні 1678 року», іконографічними джерелами – копіями літографій Наполеона Орди, копіями планів  17-18 ст.   До відкриття турсезону-2013, виставка поповниться ще одним макетом «Старого міста», який було розроблено у 1980-х роках київським науково-дослідним інститутом містобудування, ковальськими виробами кам’янецького коваля, художника по металу Андрія Кліща.

     

    Ще однією оновленою виставкою стала «Подільська люлька 17-18», де відвідувачі можуть дізнатись про культуру куріння та розповсюдження люльки в Україні. На виставці експонуються 85 люльок  та їх фрагментів з фондів НІАЗ «Кам’янець». Дана виставка також діяла в Казематній вежі.

     

     19.04 2013 р. До відкриття туристичного сезону в конференц-залі відбулося відкриття міні фестивалю ретро фільмів «Кам’янецька кіноманія». На фестивалі були представлена відео-підбірка фільмів що знімались в Кам’янці.  Загальна кількість фільмів різного жанру в середньому складає близько 140, в яких натурою виступають наші пам’ятки архітектури. А також глядачам та шальникам кіно була представлена кінострічка 80-х років « Заповідник над Смотричем» . Стрічка транслювалась за допомогою кінопроектора «Україна», 1967 року випуску.  Продовження кінофестивалю продовжувалось 20.04 , кіно манам бала представлена стрічка «Петридава», 1999року випуску. Стрічку представив головний герой фільму Славко Полятинчук.

    В конференц-залі НІАЗ «Кам’янець» представлена фотовиставка «Кам’янець минуле та сучасне». На фотовиставці можна було переглянути сучасні фото членів Фундації вільних фотографів та працівників Заповідника, а також старі фото з фондів НІАЗ «Кам’янець». Виставка триватиме до кінця травня.

    До дня пам’яток та культури  редколегією Заповідника був випущений З номер газети «Руський магістрат». Дане видання газети можна придбати в адміністрації НІАЗ «Кам’янець» на вул. П’ятницькій ,9.

     

     

    Участь у семінарі.

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 08-02-2013 

    31.01.2013 року у прес-центрі Кам’янець-Подільського міського виконавчого комітету за адресою майдан Відродження, 1 співробітники відділу наукової та культурно-освітньої діяльності НІАЗ «Кам’янець» взяли участь у семінарі для підвищення кваліфікаційного рівня екскурсоводів м. Кам’янця-Подільського.

    Захід організував департамент гуманітарної політики Кам’янець-Подільського виконавчого комітету. Співробітники Заповідника ознайомили присутніх із Комплексною перспективною програмою розвитку НІАЗ «Кам’янець»; переліком об’єктів культурної спадщини, їх датуванням та проведенням паспортизації; щойно виявленими фортифікаційними об’єктами на території НІАЗ «Кам’янець» та щойно виявленими об’єктами архітектури на території Нового плану м. Кам’янця-Подільського.

    Підготував мол. наук. співробітник Нагнибіда Р.В.

     

    Поповнення бібліотеки.

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 08-02-2013 

    Бібліотека НІАЗ «Кам’янець» поповнилась книгою із серії «Українські колекціонери» старшого наукового співробітника Інституту Народознавства Галини Івашків « Збірка кераміки Петра Лінинського » (Львів 2010 р).  

    НІАЗ « Кам’янець » вдячний пані Галині за подаровану книгу. Надіємося на подальшу тісну співпрацю науковців Львова та Кам’янця у вивченні архітектурно-декоративної кераміки ХV – XVIII ст.  

    Підготував мол. наук. співробітник Нагнибіда Р.В.

     

    План міста Кам’янця – Подільського від 1761 року

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 21-12-2012 

    Відділом наукових досліджень НІАЗ «КАМЯНЕЦЬ» ( Ківільшею А.Б., Осетровою Г.О., Папевською С.О.,) у 1980-х-90- х рр., здійснювалась пошукова робота в архівах Києва, Москви, Ленінграда, із виявлення важливих графічних матеріалів. Серед них особливо цінними є плани міста 1773 р, 1797 р, 1799 р., 1800 р, 1801 р., 1805 р., 1807 р., з яких зроблені фотокопії, котрі зберігаються у фондах заповідника.

    Детальніше

     

    Звіт

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 03-12-2012 
    Кожен куточок нашого міста, кожен будинок, є він архітектурною пам’яткою чи ні – має свою історію та життя. Цього літа зацікавлені погляди небайдужих кам’янчан спостерігали за роботами, що проводились на ділянці між пам’ятками архітектури Вірменськими бастіонами (16ст., охор..№ 729) та комплексом монастиря Домініканок (1715р.-18ст., охор.№1642). Спочатку це були археологічні розкопки, котрі здійснювало ДП «Поділляархеологія» на Середньому ронделі...

        Детальніше

    Каталог «Археологічна колекція з фондів НІАЗ «Кам’янець»

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 29-11-2012 
    Підготовлено до друку каталог «Археологічна колекція з фондів НІАЗ «Кам’янець»», в якому представлені найцікавіші колекції групи археології, а саме кахлі, плити підлоги, керамічний посуд, нумізматика, археологічні знахідки, люльки тощо.

        Детальніше

    Запрошуємо переглянути грузинські кінострічки

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 26-11-2012 
    НАЦІОНАЛЬНИЙ ІСТОРИКО-АРХІТЕКТУРНИЙ ЗАПОВІДНИК «КАМЯНЕЦЬ»
    КОНФЕРЕНЦ-ЗАЛ вул. ПЯТНИЦЬКА, 9 ( БУДИНОК З ДРАКОНОМ БІЛЯ КАРТИННОЇ ГАЛЕРЕЇ )
    ВІВТОРОК 27 ЛИСТОПАДА 2012 р. 15.00
        Запрошує переглянути
    грузинські короткометражні кінострічки:
     Художній фільм « ВЕСІЛЯ » ( 1964 р.) - 22 хв. ( режисер Міхал Кабахідзе) Художній фільм «ПАРАСОЛЬКА» ( 1967 р.)- 20 хв. ( Режисер Міхал Кабахідзе) Художній фільм «Морквяний суп» ( 2012 р.) - 6 хв. ( Режисер Саломе Сагарадзе ) Мультфільм «Останній лист» ( 2011 р.) – 25 хв. Режисер Паата Шенгелія Вхід вільний.
    28 ЛИСТОПАДА 2012 р. 16.00 год.
     Запрошуємо переглянути українські короткометражні кінострічки Х/Ф «Борода» Режисер Дмитро Сухолиткий - Собчук ( 2012 р. ) – 25 хв. Х/Ф «Обійми» Режисер Філіп Сотниченко ПЯТНИЦЯ 30 ЛИСТОПАДА 2012 р. 16.00 год. Д/Ф «Навесні» ( 1929 р. ) СРСР Режисер – Михаїл Кауфман Шедевр українського кіноавнгарду, створений братом і співавтором Дзиги Вертова. Ліричне зізнання Києву 1929 року. Саундтрек до фільму створив сучасний київський композитор Олександр Кохановський
    Вхід вільний!

    Відкриття виставки «Колір Зими»

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 14-11-2012 

    НІАЗ « КАМЯНЕЦЬ»
    Конференц-зал вул. П’ятницька, 9

    23 листопада о 16 год.

      Зимове світло у фотографіях грузинських кінорежисерів Гіоргі Гогіберідзе, Шота Гуджабідзе.

    Виставка триватиме з 23 листопада по 3грудня 2012 р.
    Вхід вільний.

    (тел.для довідок 03849-2-72-01)



    Про розгляд Ескізного проекту на реставрацію ...

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 28-09-2012 

    11 вересня цього року відбулось засідання Науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури України, на якому була розглянута науково-проектна документація «Пам’ятка архітектури національного значення (охор. № 1642) Костьол монастиря домініканок з келіями (уточнена назва - монастир домініканок), 18 ст. (уточнене датування – 1715 р.-18 ст.), за адресою: вул. Францисканська, 12, м. Кам’янець-Подільський, Хмельницька область. Реставрація та пристосування для потреб монастиря. Ескізний проект».  

    Детальніше

     

    Про археологічні дослідження біля Вірменських бастіонів

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 01-06-2012 

    В травні цього року Кам’янець-Подільська постійно діюча археологічна експедиція ДП «Подільська археологія» Державного підприємства «НДЦ Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України розпочала археологічні дослідження на території, прилеглій до пам’ятки архітектури 16 ст. національного значення Вірменські бастіони (охор.№729).

    Відповідно до рекомендацій Заповідника для виконання цих робіт ТзОВ «Панорама-Форт», як власник колишнього складського приміщення неподалік пам’ятки, уклало договір з експедицією на археологічні дослідження цієї території. Відповідно до історико-архітектурного опорного плану НІАЗ «Кам’янець» будівля складу не являється пам’яткою і власник планує реконструювати її під заклад громадського харчування.

    Для цього товариство отримало відповідне рішення виконкому, виготовило історико-містобудівне обґрунтування, погодило його з Міністерством культури України і приступило до виконання підготовчих робіт, в рамках яких ведуться археологічні дослідження. На сьогоднішній день вже є цікаві відкриття: археологами віднайдено продовження оборонного муру бастіону (т. з Нижнього ронделю) і залишки невідомої споруди.

    По завершенню археологічних досліджень експедиція підготує відповідний звіт та передасть його і знахідки в НІАЗ «Кам’янець». Тоді ж буде прийнято рішення щодо забезпечення збереження віднайдених історичних мурів. Дані, отримані під час підготовчих робіт, будуть враховані при подальшій розробці землевпорядної та проектної документації для реконструкції будівлі колишнього складу.

    Додатково повідомляємо, що більше про ДП «Подільська археологія» можна дізнатись на сайті http://www.archpodillia.net/

    Про виконання підготовчих робіт на колишній дільниці СКБ МЕТ

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 01-06-2012 

    На сьогоднішній день на території колишньої виробничої дільниці СКБ МЕТ по вул. Францисканській, 10 її власником - ТзОВ «Тектоніка» ведуться підготовчі роботи до реконструкції існуючих будівель та регенерації території під готельний комплекс. Відповідно до вимог чинного пам’яткоохоронного законодавства дане товариство отримало дозвіл міськвиконкому на виготовлення історико-містобудівного обґрунтування на комплекс і замовило його виготовлення з подальшим погодженням в Міністерстві культури України.

    Дана науково-проектна документація врахує вимоги затвердженого історико-архітектурного опорного плану НІАЗ «Кам’янець», якими будівлі колишньої виробничої дільниці визначені як дисгармонуючі будівлі, що підлягають реконструкції, а окремі з них – знесенню. Також на ділянці знаходяться два втрачені історичні будинки, що можуть бути відбудовані, та історичні оборонні мури, які підлягають розчистці та реставраційному відтворенню. Також підлягає відновленню історична вулиця Францисканська і Францисканський провулок.

    Під час виконання підготовчих робіт розібрані влаштовані в 50-х роках кам’яні мури і дисгармонуючі будівлі, при цьому виявлено, що матеріалом для них частково служили надмогильні плити. Після демонтажу цих споруд віднайдено частину історичних оборонних мурів Верхнього ронделю, які пропонуються для включення до Переліку об’єктів культурної спадщини та подальшої реставрації.

    Клацни щоб збільшити.

    Дипломи міжнародного зразка

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 25-04-2012 

      16 лютого 2012 року в Кам’янці-Подільському стартував міжнародний тренінг для англомовних гідів в рамках програми ЛІНК, для проходження якого були запрошені працівники Заповідника «Кам’янець» Жевняк Роман (організатор екскурсій) та Даниленко Арсен (екскурсовод). На результати контрольного іспиту довелося чекати майже два місяці. І от, нарешті, 20.04.2012 в сесійній залі Міськвиконкому на відкриття туристичного сезону 2012, працівникам НІАЗу було вручено дипломи міжнародного зразка. Жевняк Роман та Даниленко Арсен успішно пройшли іспит та отримали дипломи, а також листи від головного тренера Айріс Бері.  

     

    Круглий стіл 18.04.2012 до Дня пам’яток історії та культури.

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 24-04-2012 

    Вже традиційно 18 квітня, згідно з Указом Президента України «Про День пам'яток історії та культури» у нашій державі відзначається День пам’яток історії та культури. З нагоди свята в магдебурзькій залі міської Ратуші відбулось засідання Круглого столу. Організаторами виступили Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець» у співпраці з Кам’янець-Подільським музеєм-заповідником.

       Детальніше

     

    Нагороди працівникам заповідника

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 19-04-2012 

      За вагомий особистий внесок у справу збереження культурної спадщини України, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди Дня пам'яток історії та культури генеральний директор НІАЗ "Кам'янець" Фенцур В.В., нагороджений Почесною грамотою Міністерства культури України під час урочистостей, що відбулись 18 квітня 2012 року в м. Києві.

      Також відомчою нагородою відзначили працівників, які пропрацювали значний період в Заповіднику, є сумлінними та активними в роботі і внесли вагомий вклад в справу збереження культурної спадщини міста, а саме: Чайка О. М.– провідний інженер, Свінціцька Л. І. – архітектор 1 категорії, Кулішова А.а А. – провідний інженер  

     

    Фестиваль «Porta temporis»

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 12-04-2012 

    20-22 квітня на території Руської брами відбудеться Міжнародний історичний фестиваль «Porta temporis» («Брама часу») за сприяння НІАЗ «Кам'янець».

    Організатором фестивалю виступають Кам'янець-Подільське військово-історичне товариство шанувальників історії фортифікації, НІАЗ «Кам'янець», фестивальна агенція «Ратуша»,  та міська рада. Цей фестиваль є логічним продовженням тих лицарських турнірів, які товариство започаткувало на початку 90-х, а також понад дворічної діяльності товариства в напрямку відродження і «оживлення» історичної пам'ятки Руська брама.

    Сайт фестивалю

     

    Конференція

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 11-04-2012 

    Кам'янець-Подільська міська рада, Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, обласна і міська організації Національної спілки краєзнавців України, Національний історико-архітектурний заповідник «Кам'янець», Кам'янець-Подільський державний історичний музей-заповідник 17 травня 2012 року проводять IV міжнародну науково-практичну конференцію «Кам'янець-Подільський у контексті українсько-європейських зв'язків», яка відбудеться у рамках святкування Дня міста.

     

    Календар на 2012 рік

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 27-03-2012 

    Заповідник підготовив та видав до друку, оригінальний календар на 2012 рік з чудовими світлинами пам'яток архітектури НІАЗ "Кам'янець" .

    Автор календаря - Дмитро Варчак

    Затверджено зони охорони пам'яток...

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 14-02-2012 

    Наказом Мінкультури України від 21.10.11р. № 912 затверджено "Зони охорони пам'яток архітектури національного значення Фортеці (Старого замку) 12-19ст., охорн. №730 і Нової фортеці (Нового замку) 17ст. охор. №731 в місті Кам'янці-Подільскому".

    Відповідна науково-проектна документація була розроблена фахівцями НІАЗ "Кам'янець".

     

    Влаштовано захисний дах

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 12-02-2012 

    В результаті багаторічної співпраці НІАЗ "Кам'янець" та ПП "Гермес-С", за підтримки міського голови М.Є.Сімашкевича виконано першочергові заходи - влаштовано тимчасовий захисний дах на Новій Західній башті Старого Замку.

     

    Відкриття туристичного сезону 2011

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 12-02-2012 

    В рамках відкриття туристичного сезону 2011 р. заповідником НІАЗ «Кам’янець» було здійснено наступні заходи:

        Спільно з Кам’янець-Подільським Державним  історичним музеєм-заповідником  проведено круглий стіл  на тему: »Екскурсійно-туристична діяльність на заповідних територіях: бачення проблеми та перспективи розвитку », в якому   взяли участь представники  заповідників  ДІАЗ «Стара Умань», ДІКЗ «Межибіж», Кременецько-Почаївський ДІАЗ, ДІАЗ «Хотинська фортеця»,  м. Чернівці. Обговорено спільні проблеми з організації та якості екскурсійного обслуговування; запропоновані пропозиції будуть враховані місцевою владою при розробці відповідного Положення.

       Відкриття оновленої  виставки «Історія фортифікації» на якій Святослав Кузьмич презентував унікальний макет «Фрагмент штурму Чигиринської фортеці оттоманськими військами Великого Візира Кара – Мустафи у серпні 1678 року ».

        Спільно з організаторами Військово-історичного товариства шанувальників історії фортифікації (Ігор Данілов) та приватним підприємцем Олегом Вощинським, була проведена Історична реконструкція «Руська брама»: народні ремесла.Жителі та гості міста змогли  саме тут відчути дух середньовіччя, ознайомитись не тільки з оборонною спорудою Руська брама, але із  народними художніми  ремеслами з гончарства та ковальства, виступами лицарських турнірів, театральних дійств та посмакувати подільськими традиційними стравами.

        Руська брама на сьогодні є одним із цікавих екскурсійних об’єктів на туристичних маршрутах міста. Приваблює відвідувачів пам’ятка  і  традиційними  культурно-мистецькими заходами «Руська брама».

      Запрошуємо на екскурсії

  •