Старе місто функціонує як унікальний містобудівний комплекс площею 121 га, відокремлений від міста глибоким каньйоном р. Смотрич. Враховуючи багату історико-архітектурну спадщину Рада Міністрів УРСР в 1977 році оголосила його Державним історико-архітектурним заповідником, а 30.04.1998р. Указом Президента України надано статус Національного.
 
  »» Детальніше про заповідник
Главная Контакты В избранное
  • "Спадщина у небезпеці!"

    Розпочато кримінальне провадження передбаченого ч.2 ст.298 Кримінального кодексу України. Відділ з охорони культурної спадщини міської ради спільно з Заповідником будуть відстоювати позицію щодо притягнення власника пам’ятки до відповідальності.

    » Читати більше

    Контакти:

    НІАЗ ”Кам’янець” вул. П’ятницька 9,
    м. Кам'янець-Подільський, Хмельницька обл., Україна, 32301 Міністерство культури та інформаційної політики України НІАЗ "Кам’янець", 2020р.

    тел.: (03849) 7-47-71
    факс.: 9-16-97
    http://niazkamenec.org.ua
    niazkamenec@gmail.com

  • І знову виставка.

    АвторАвтор: admin Опубліковано: 25-06-2019 

    Згідно з указом Президента України «Про День архітектури України» від 17.06. 1995р. щорічно 1 липня відзначається свято День архітектури України у Всесвітній день Архітектури.

    Цього року в рамках святкування Всесвітнього дня архітектури та Дня архітектури України у НІАЗ «Кам’янець» планується проведення виставки «Місто очима студентів». Виставка створюється на основі дипломних проектів студентів Кам’янець-Подільського коледжу будівництва, архітектури та дизайну. До організації виставки долучаються Обласна Спілка архітекторів і колектив Заповідника.

    Запрошуємо усіх бажаючих 1 липня о 15.00 приєднатися до святкування Дня архітектури України і завітати в конференц-зал Заповідника на урочисте відкриття виставки, яка діятиме з 28.06 по15.07 2019 р.

    Науковий співробітник Т. Герасимчук

    Опера в мініатюрі 2016

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 21-09-2016 

    Запрошуємо Вас на презентацію

    АвторАвтор: admin Опубліковано: 25-02-2016 

    Шановні колеги ! Щиро сподіваємося, що Ви знайдете змогу і відвідаєте презентацію видання Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець» книги «Відродження архітектурно-історичної спадщини Кам’янця-Подільського (40-і рр. ХХ ст. – 2015 р.)», яка відбудеться 29 лютого 2016 року о 15-00 год. у приміщенні конференц-залу за адресою: м. Кам’янець-Подільський, вул. П’ятницька, 9.

    Книга розповідає про півсторічну пам’яткоохоронну діяльність в місті та зацікавить широке коло науковців, архітекторів, освітян та всіх, закоханих у історичне минуле Кам’янця-Подільського.

     Підготувала Л.Рудюк

    Виставка: Народна ікона Поділля – складова духовної європейської спадщини

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 17-09-2015 

    Анонс.

     25 вересня Хмельницький обласний художній музей та Подільське товариство імені Г.Сковороди відкриває в Національному історико-архітектурному заповіднику «Кам’янець» виставку «Народна ікона Поділля – складова духовної європейської спадщини». В експозиції будуть представлені твори народних митців ХVІІІ-ХІХ століть з колекції хмельницького краєзнавця Олександра Чернова. Традиційно написані на полотні та дошці Подільські народні ікони чарують своєю щирістю у створенні образу, наївністю малярської манери і тому близькі для сприйняття людьми.

     Найрозповсюдженнішими з народних ікон на Поділлі були: образи Ісуса Христа, Богоматері, св. Миколая, св. Юрія Змієборця, св. Параскеви, св. великомучениці Варвари. Кожен з цих образів через століття випромінює безмежну любов до України та її людей, тепло і терпіння, милосердя й віру в силу українського народу. Представлені твори іконопису репрезентують традиційну течію народного малярства зі стилізованими зображеннями подільських руж чи півоній поряд із святими на стриманому темному тлі. Колись ці ікони органічно вписувались в інтер’єр подільської хати з вишитими рушниками, настінними розписами, витинанками та писанками.

    Тому, якщо ви хочете збагнути народне уявлення про красу, втілене в образах святих, завітайте у виставковий зал Заповідника. Ми сподіваємось, що відкриття виставки стане яскравою подією в духовному житті кам’янчан і гостей міста.  

    Кам’янець-Подільський в історії європейської фортифікації

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 17-09-2015 

    Анонс. З нагоди відзначення у вересні 2015року Днів європейської спадщини в Україні в Національному історико-архітектурному заповіднику «Кам’янець» проводяться дні відкритих дверей (19 та 20 вересня) на експозиційному об’єкті – Башті Казематній,1667р., пам’ятці архітектури національного значення.

    Запрошуємо туристів, студентів, екскурсійні групи та всіх бажаючих  -

    19 вересня о 12.00год прослухати лекцію-екскурсію на тему: «Кам’янець-Подільський в історії європейської фортифікації».

    Для всіх бажаючих будуть відчинені двері унікальної оборонної споруди 17століття з 10.00год до 15.00год 19 та 20 вересня 2015року.

     

    Виставка «Кам’янець 1944року»

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 07-05-2014 

    Шановні друзі! Запрошуємо Вас взяти участь у відкритті виставки в рамках художньо-мистецьких заходів з відзначення подій Другої світової війни, що відбудуться протягом 2014-2015р.р.

    Виставка «Кам’янець 1944року» відкриється 8 травня 2014року об 11.00год в конференц-залі Заповідника за адресою: вул. П’ятницька, 9 і діятиме до 23 травня 2014р.

    Дана виставка підготовлена спільно з Хмельницьким осередком «Меморіал» імені Василя Стуса.

    До неї увійшли фотоматеріали із фондів Національного історико-архітектурного Заповідника: картосхеми здійснення бойових дій навесні1944року, фото військової техніки періоду війни, фото руйнувань забудови Старого міста.

    Л.Свінціцька  

    ЗАПРОШЕННЯ:

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 28-04-2012 

    ОрдаШановні кам’янчани та гості міста ! Запрошуємо Вас взяти участь у презентації видання «Колекція літографій Наполеона Орди з фондів Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець. Випуск 1. Подільська губернія», яка відбудеться в рамках офіційного відкриття туристичного сезону 1 травня 2014 року об 11-00 год. в конференц-залі заповідника за адресою : вул. П’ятницька, 9. Дане видання підготовлено згідно угоди про співпрацю між Замком Князів Поморських (м. Щецін, Республіка Польща) та НІАЗ «Кам’янець» і надруковане у ТОВ «Друкарня «Рута» (м. Кам’янець-Подільський).

    Довідка: Наполео́н Мате́уш Таде́уш О́рда (пол. Napoleon Mateusz Tadeusz Orda) (1807 — 1883) — видатний художник, літератор, композитор, музикант, творчість якого тісно пов’язана з Польщею, Україною, Білоруссю і Литвою. У 1870-і роки здійснив мандрівку Правобережною Україною, зарисовуючи пам’ятки архітектурного та садово-паркового мистецтва. До нашого часу дійшло 177 творів митця, на яких зображено архітектурні пейзажі України. У фондах НІАЗ «Кам’янець» зберігається 123 його літографії із зображеннями пам’яток Поділля, Волині та Галичини.

    Фестиваль «Porta temporis»

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 12-04-2012 

    20-22 квітня на території Руської брами відбудеться Міжнародний історичний фестиваль «Porta temporis» («Брама часу») за сприяння НІАЗ «Кам'янець».

    Організатором фестивалю виступають Кам'янець-Подільське військово-історичне товариство шанувальників історії фортифікації, НІАЗ «Кам'янець», фестивальна агенція «Ратуша»,  та міська рада. Цей фестиваль є логічним продовженням тих лицарських турнірів, які товариство започаткувало на початку 90-х, а також понад дворічної діяльності товариства в напрямку відродження і «оживлення» історичної пам'ятки Руська брама.

    Сайт фестивалю

     

    Конференція

    АвторАвтор: admin  Опубліковано: 11-04-2012 

    Кам'янець-Подільська міська рада, Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, обласна і міська організації Національної спілки краєзнавців України, Національний історико-архітектурний заповідник «Кам'янець», Кам'янець-Подільський державний історичний музей-заповідник 17 травня 2012 року проводять IV міжнародну науково-практичну конференцію «Кам'янець-Подільський у контексті українсько-європейських зв'язків», яка відбудеться у рамках святкування Дня міста.

     

  •