Старе місто функціонує як унікальний містобудівний комплекс площею 121 га, відокремлений від міста глибоким каньйоном р. Смотрич. Враховуючи багату історико-архітектурну спадщину Рада Міністрів УРСР в 1977 році оголосила його Державним історико-архітектурним заповідником, а 30.04.1998р. Указом Президента України надано статус Національного.
 
  »» Детальніше про заповідник
Главная Контакты В избранное
  • "Спадщина у небезпеці!"

    Розпочато кримінальне провадження передбаченого ч.2 ст.298 Кримінального кодексу України. Відділ з охорони культурної спадщини міської ради спільно з Заповідником будуть відстоювати позицію щодо притягнення власника пам’ятки до відповідальності.

    » Читати більше

    Контакти:

    НІАЗ ”Кам’янець” вул. П’ятницька 9,
    м. Кам'янець-Подільський, Хмельницька обл., Україна, 32301 Міністерство культури та інформаційної політики України НІАЗ "Кам’янець", 2020р.

    тел.: (03849) 7-47-71
    факс.: 9-16-97
    http://niazkamenec.org.ua
    niazkamenec@gmail.com

  • АвторАвтор: admin  Опубліковано: 02-07-2018

    28 червня урочисто відкрито меморіальну дошку Яну де Вітте

     

    Не випадково цей день, 28 червня, обраний для відкриття меморіальної дошки Яну де Вітте – видатному архітектору з вірменським корінням та коменданту нашого міста. У цей день уся Україна відзначає День конституції. А для вірменської громади нашого краю, як і для жителів міста в цілому, цей день важливий, оскільки цього дня ми вшановуємо ікону Вірменської Божої Матері. Історик Юзеф Ролле писав, що вона потрапила до Кам’янця з Херсонесу Таврійського ще у ХІV столітті. В середньовіччі ікона Вірменської Богородиці об’єднувала християн різних конфесій і вважалась Покровителькою міста.

    Крім того, урочисте відкриття меморіальної дошки видатному кам’янецькому архітекторові відбулося напередодні Дня архітектури України, що святкувався 01 липня, а також незадовго до трьохсот дев’ятої річниці з дня його народження.

    Народився Ян де Вітте 8 липня 1709 р. в родині переселенців з Голландії. Після закінчення єзуїтського колегіуму в Кременці у 1726 році, розпочав військову службу в корпусі коронної артилерії. З 1767 року став комендантом Кам’янця-Подільського та всіх прикордонних фортець на Поділлі.

    Ян де Вітте вдало поєднував військову службу та архітектурну діяльність. Його першим великим проектом став костел босих кармелітів у Бердичеві. Надалі він збудував та реконструював ряд визначних архітектурних споруд у Кам’янці-Подільському, а саме: спорудив наземну частину Міського (Вірменського) колодязя, провів ремонтні роботи на Замковому мості, Польській та Руській брамах, відновив діяльність Кам’янецької людвисарні, підготував проект відбудови стіни Старого замку та посилив Замкову браму, провів реконструкцію будинку комендатури, збудував Тріумфальну арку, підготував проект будівництва Гауптвахти і здійснив вклад в підготовку проекту будівництва Вітряної брами, підготував перший проект будівництва Казарм фортеці. Ян де Вітте провів роботи з оздоблення фасадів Кафедрального костелу, костелів Тринітарського, Францисканського та Домініканського з келіями. Збудував Палац коменданта фортеці та будинок Шадбея. За межами нашого міста цей видатний архітектор прославився завдяки реконструкції палаців князів Любомирських у Рівному та Львові; також він брав участь у проектуванні двох костелів у Львові: домініканців та святої Марії Магдалини.

    Творчий шлях видатного кам’янецького архітектора не залишає байдужими ані звичайних містян, ані представників влади та громадськості.

    Відкриття дошки стало можливим завдяки сприянню міського голови М. Сімашкевича, за ініціативи обласної організації Національної спілки архітекторів України (голова Т.Козюк) і Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець» (генеральний директор В.В.Фенцур), за меценатства вірменської громади міста (голова А.Гаспарян).

    Молодший науковий співробітник І.Ладоренко

     
  •