Старе місто функціонує як унікальний містобудівний комплекс площею 121 га, відокремлений від міста глибоким каньйоном р. Смотрич. Враховуючи багату історико-архітектурну спадщину Рада Міністрів УРСР в 1977 році оголосила його Державним історико-архітектурним заповідником, а 30.04.1998р. Указом Президента України надано статус Національного.
 
  »» Детальніше про заповідник
Главная Контакты В избранное
  • "Спадщина у небезпеці!"

    Розпочато кримінальне провадження передбаченого ч.2 ст.298 Кримінального кодексу України. Відділ з охорони культурної спадщини міської ради спільно з Заповідником будуть відстоювати позицію щодо притягнення власника пам’ятки до відповідальності.

    » Читати більше

    Контакти:

    НІАЗ ”Кам’янець” вул. П’ятницька 9,
    м. Кам'янець-Подільський, Хмельницька обл., Україна, 32301 Міністерство культури та інформаційної політики України НІАЗ "Кам’янець", 2020р.

    тел.: (03849) 7-47-71
    факс.: 9-16-97
    http://niazkamenec.org.ua
    niazkamenec@gmail.com

  • АвторАвтор: admin  Опубліковано: 12-02-2018

    Шановні  друзі !

     

    2018 рік у Європейському Союзі оголошено Роком культурної спадщини. Він офіційно розпочався 7 грудня минулого року в Мілані під гаслом «Наша спадщина: де минуле зустрічається з майбутнім». Обрана тема наголошує на важливості збереження і використання культурних надбань минулого для формування спільного європейського майбутнього, заохочує людей до відкриття й взаємодії з національною та загальноєвропейською культурною спадщиною.

    В рамках заходів, присвячених Року культурної спадщини, Заповідник запрошує вас на презентацію видання «Колекція літографій Наполеона Орди з фондів Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець». Випуск 2. Волинська губернія», яка відбудеться 20 лютого о 15-00 год. у конференц-залі НІАЗ Кам’янець» за адресою: м. Кам’янець-Подільський, вул. П’ятницька, 9

    Наполеон Матеуш Тадеуш Орда (пол. Napoleon Mateusz Tadeusz Orda) (1807-1883 рр.) - видатний художник, літератор, композитор і музикант, культурна спадщина якого спільна для України, Польщі, Білорусі та Литви. Вагомою частиною його художнього спадку є рисунки і літографії пейзажів, архітектурних пам’яток, визначних місць, видів міст та поселень цих країн й інших європейських держав. У фондах НІАЗ «Кам’янець» зберігається 123 його літографії із зображеннями пам’яток та історичних видів колишніх Подільської, Волинської, Київської, Гродненської, Мінської, Ковенської, Віленської губерній. Представлене видання є наступним після випуску, який присвячений Подільській губернії, та містить 24 репродукції літографій видатного митця із видами фортець, храмів і палацово-паркових комплексів на теренах Волині, значна частина яких сьогодні має інший вигляд, а деякі – втрачені назавжди. який став наступним.

    Під час презентації автор вступного слова до видання - кандидат архітектури Інна Березіна - ознайомить присутніх з творчістю митця та використанням його художньої спадщини у науковому обігу, історико-архітектурній, пам’яткоохоронній і реставраційній роботі.

    Також присутні зможуть переглянути фільм про життя і творчість Наполеона Орди, прослухати його окремі музичні твори та оглянути виставку «Архітектурна спадщина України у творчості Наполеона Орди іконографія та принципи використання».

     

    Учений секретар Л.Й. Рудюк

     
  •