Старе місто функціонує як унікальний містобудівний комплекс площею 121 га, відокремлений від міста глибоким каньйоном р. Смотрич. Враховуючи багату історико-архітектурну спадщину Рада Міністрів УРСР в 1977 році оголосила його Державним історико-архітектурним заповідником, а 30.04.1998р. Указом Президента України надано статус Національного.
 
  »» Детальніше про заповідник
Главная Контакты В избранное
  • "Спадщина у небезпеці!"

    Розпочато кримінальне провадження передбаченого ч.2 ст.298 Кримінального кодексу України. Відділ з охорони культурної спадщини міської ради спільно з Заповідником будуть відстоювати позицію щодо притягнення власника пам’ятки до відповідальності.

    » Читати більше

    Контакти:

    НІАЗ ”Кам’янець” вул. П’ятницька 9,
    м. Кам'янець-Подільський, Хмельницька обл., Україна, 32301 Міністерство культури та інформаційної політики України НІАЗ "Кам’янець", 2020р.

    тел.: (03849) 7-47-71
    факс.: 9-16-97
    http://niazkamenec.org.ua
    niazkamenec@gmail.com

  • АвторАвтор: admin  Опубліковано: 27-07-2016 

    Опера в мініатюрі 2016

    Кілька днів з життя ІІ міжнародного фестивалю оперного мистецтва та класичної музики «Опера в мініатюрі», що проходив у середньовічному Старому місті на території Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець». Фотоісторія.

    17 липня 2016 року відбулось відкриття ІІ міжнародного фестивалю оперного мистецтва та класичної музики «Опера в мініатюрі», котрий другий рік поспіль організовує для любителів та шанувальників опери Клуб поціновувачів оперного мистецтва «Секвенція». Впродовж року Клуб «Секвенція» під вмілим керівництвом Інги Лютаревич у різних залах міста знайомив глядача з класикою світового рівня, залучав молодь до прекрасного і слухачі з вдячністю відвідували концерти професіоналів.

     

    Хто «На даху» як у Києві, хто в Італійському дворику як у Львові, а хто під парасольками в дощовиках – як це сталося у нашому місті – прийшли на свято музики на Вірменський бастіон.

    Міністр культури України з теплими словами звернувся до всіх присутніх. А «Мелодія» Мирослава Скорика стала присвятою всім українським героям, загиблим на сході нашої держави.

    «Слава Україні! Слава вічному, прекрасному, високому українському і світовому європейському мистецтву!» – сказав зі сцени Євген Нищук.

    Літня гроза нікого не злякала.

    Чи то від теплих слів міністра Євгена Нищука, чи то від могутньої опери Миколи Лисенка «Тарас Бульба», чи то від віртуозного звучання академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії під керівництвом Сергія Хоровця, літній дощ та стріли блискавок, що пронизували небо над фортецею, немов розвіялись і свято продовжилось…

     

    Музика та архітектура вічні.

    Жіночне сопрано Олени Лютаревич (Україна) та оксамитовий тенор Емануеле Сервідіо (Італія) уже не вперше на театральних підмостках Кам’янця закохують в себе любителів та поціновувачів оперного мистецтва. Цьогоріч фестиваль відкрила опера LE DONNE DI PUCCINI «Турандот», котра 90 років тому вперше прозвучала в Міланському театрі Ла Скала. Диригував Лоренцо Таццієрі (Італія) за участю Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії.

    Нестримними оплесками зустріли слухачі Лідію Футорську (Україна), Маддалену Кальдероні (Італія), Володимира Шагая (Україна), Олену Лютаревич (Україна).

    20 липня на концерт струнної музики у барбакан комплексу споруд Руської брами зібрав колектив зі Львова – акустичне етно-тріо.

    Віночок народних мелодій, коломийок, колисанок долинув до сердець кам’янчан від Вікторії Дмитрук, Олесі Романів та Діани Риндич.

    А 22 липня у дворику ще однієї пам’ятки архітектури Будинку Руського магістрату відбувся вокально-інструментальний концерт «Мій рідний краю!» (час перетину культур).

    Сцена в очікуванні … Відкриття концерту «Мій рідний краю!».

    Ведучі Ольга Зьомко та Михайло Будурович.

    Камерний ансамбль «Елегія» та тріо «Лебедине крило» із м.Нововолинська своєю чутливістю та майстерним виконанням зачарували публіку.

    Катерина Миколайко( м.Дніпро), сопрано. Ярослав Алексійчук (м.Кам’янець-Подільський), бандура.

    «Подаруй мені Карпати» Богдана Веселовського у виконанні неперевершеної Олени Лютаревич та бездоганної піаністки Анжеліки Тернової полонили серця присутніх.

    Елеонора Паронян, Єміне Абромян, Людмила Бережна, Ірина Разін- Кравченко, Святослав Винник, Марина Чорноштан та інші учасники концерту подарували свій талант глядачам.

    І знову улюбленець публіки Емануеле Сервідіо (Італія) «на біс» виконав класичний твір.

    Пізнього вечора, після вручення дипломів учасникам ІІ міжнародного конкурсу вокалістів «Імпреза» Опера в мініатюрі» завершився «класичний» марафон, що тривав протягом восьми днів у середньовічній атмосфері загадково-привабливого Старого міста.

    Дякуємо, Секвенціє! Браво, Секвенціє! До нових зустрічей, Секвенціє!

    Підготувала: зав.відділом наукової та культурно-освітньої діяльності Свінціцька Л.І.

     
  •