Старе місто функціонує як унікальний містобудівний комплекс площею 121 га, відокремлений від міста глибоким каньйоном р. Смотрич. Враховуючи багату історико-архітектурну спадщину Рада Міністрів УРСР в 1977 році оголосила його Державним історико-архітектурним заповідником, а 30.04.1998р. Указом Президента України надано статус Національного.
 
  »» Детальніше про заповідник
Главная Контакты В избранное
  • "Спадщина у небезпеці!"

    Розпочато кримінальне провадження передбаченого ч.2 ст.298 Кримінального кодексу України. Відділ з охорони культурної спадщини міської ради спільно з Заповідником будуть відстоювати позицію щодо притягнення власника пам’ятки до відповідальності.

    » Читати більше

    Контакти:

    НІАЗ ”Кам’янець” вул. П’ятницька 9,
    м. Кам'янець-Подільський, Хмельницька обл., Україна, 32301 Міністерство культури та інформаційної політики України НІАЗ "Кам’янець", 2020р.

    тел.: (03849) 7-47-71
    факс.: 9-16-97
    http://niazkamenec.org.ua
    niazkamenec@gmail.com

  • АвторАвтор: admin  Опубліковано: 02-07-2016 

    Виставка «Нові обрії Старого міста».

    У архітекторів нашого міста склалась добра  традиція – щорічно у переддень свого професійного свята відкривати виставку творчих робіт. Цьогоріч  це буде виставка проектів членів Кам’янець-Подільського осередку Національної спілки архітекторів України та студентських проектів, що відкриється у виставковому залі на вул.Соборній.

    Паралельно із роботами відомих міських архітекторів у Національному історико-архітектурному заповіднику «Кам’янець» з 30 червня діятиме виставка «Нові обрії Старого міста». На ній представлені дипломні проекти студентів випуску 2016 року архітектурного відділення Кам’янець-Подільського коледжу будівництва, архітектури та дизайну, яким керує Марчук Елла Юріївна. Нашу увагу насамперед  привертають ті роботи, які стосуються проектування будівель, розташованих на території НІАЗ «Кам’янець» та в охоронній зоні.

    Між НІАЗ «Кам’янець» та К-ПКБАіД укладена триває багаторічна співпраця згідно угоди на проходження технологічної та переддипломної практик студентами у відділах  нашого Заповідника  – наукової та культурно-освітньої діяльності, охорони пам’яток, фондової роботи. Студенти здійснюють обмірювальну практику на об’єктах культурної спадщини, проводять наукові дослідження історичних планів міста, архівних й іконографічних джерел, консультуються у фахівців Заповідника. Як результат тісної співпраці минулого року студентами коледжу виготовлено макети архітектурних пам’яток, а макет комплексу споруд Руської брами з вдячністю подаровано нам для нової експозиції «Фортифікаційні оборонні укріплення Кам’янця».

    Ось уже кілька років поспіль студенти під керівництвом досвідчених викладачів-архітекторів у своїх дипломних проектах висвітлюють актуальні теми з відтворення втраченого історичного середовища Заповідника. Цікавим, з точки зору регенерації житлової забудови в каньйоні р.Смотрич, був комплексний проект А.Виборнова та Я.Бабуха на тему: «Недільна школа та будинок священика при Хрестовоздвиженській церкві» (2013р.); О.Кучерявого та І.Вишневської на тему: «Відтворення історичної забудови в каньйоні р.Смотрич для розвитку туристичної інфраструктури міста» (2014р.). Минулого року  І.Хлібойко розроблено проект в історичному центрі міста «Реконструкція серединного кварталу площі Польський ринок» та представлено дизайнерське рішення Н.Лагутіної «Влаштування торгівельного павільйону із благоустроєм прилеглої території в історичному центрі Кам’янця-Подільського». Надзвичайно привабливою на сьогодні для відновлення є територія міського парку та дендропарку, що відноситься до охоронної зони Заповідника та оточує Старе місто зі сходу. Цю рекреаційну зону міста вдало опрацювали студентки М.Процик та Н.Тетерук у своєму спільному проекті «Благоустрій північної та південної частини міського парку» (2014р.). У 2015 році знову повернулась до цієї важливої теми з новою ідеєю «пір року» І.Григірчек «Впорядкування північної частини рекреаційної зони міського парку під відпочинкову зону «Гунські криниці».

    Серед дипломних проектів 2016 року значно зросла хочу кількість розроблених проектів, які висвітлюють питання реставрації та відтворення історичних пам’яток в  НІАЗ «Кам’янець». Це складні в опрацюванні теми, котрі вимагають кропіткої роботи студента в якості історика, дослідника. І тому це під силу не кожному. Такими сміливцями цього року виявились А.Вільчинський та А.Єфименко, котрі плч-о-пліч трудились над розробкою комплексного проекту «Пристосування будівель Руської брами для потреб туристичної інфраструктури», «Інтер’єри та дизайн історико-культурного середовища комплексу Руської брами». Дві теми висвітлили три напрямки розробки проекту: відновлення повного комплексу фортифікаційної системи на кінець 18ст., реставрація окремих елементів комплексу, покращення умов перебування туристів під час проведення культурно-освітніх заходів. Минулого року самотужки нам вдалось відкрити бійниці на другому рівні Казематної куртини, а вже нині студенти активно використали новинку в розробці проекту  інтер’єру. Привабливою як унікальна гідротехнічна споруда середньовіччя та як рекреаційно-відпочинковий комплекс сьогодні, пам’ятка національного значення – Руська брама – вабить до себе своєю незвіданістю та багатовіковою історією.

     Досить цікаве бачення впорядкування ще однієї неповторної пам’ятки – Польської брами – подав О.Молодчиков у своєму проекті «Благоустрій рекреаційної зони в каньйоні р.Смотрич», що опрацював територію від Замкового мосту до комплексу башт Польської брами.

    Неодноразово на виставках та лекціях нами висвітлювалась проблема втрачених в роки більшовицького режиму сакральних пам’яток. Серед таких є Кармелітський костел, пізніше перебудований під Казанський собор, а нині опрацьований у двох варіантах дипломантом Ю.Кляпетурою «Собор Різдва Христового на вул.Татарській». Чудовим доповненням стала дизайнерська робота  М.Муляр «Екстер’єр та інтер’єр Собору Різдва Христового», у якій кожен відвідувач виставки зможе побачити багате барокове оздоблення храму, детально опрацьоване випускницею коледжу.

    Також представлені й інші проекти дизайну приватних житлових будинків, що відбудовані на історичних фундаментах у Старому місті. Тож запрошуємо всіх, хто вивчає, досліджує, захоплюється історією свого міста, відвідати творчу виставку у конференц-залі Заповідника, що працюватиме до 14 липня 2016р.

    З нагоди Дня архітектури України дирекція Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець» вітає всіх колег: архітекторів міста, викладачів відділення архітектури і дизайну К-ПКБАіД  та випускників з професійним святом. Нехай усі ваші творчі доробки радують не одне покоління наших нащадків. Тільки зберігаючи минуле ми успішно крокуємо в майбутнє.

    Підготувала: зав.відділом наукової та культурно-освітньої діяльності Свінціцька Л.І.

     
  •