Старе місто функціонує як унікальний містобудівний комплекс площею 121 га, відокремлений від міста глибоким каньйоном р. Смотрич. Враховуючи багату історико-архітектурну спадщину Рада Міністрів УРСР в 1977 році оголосила його Державним історико-архітектурним заповідником, а 30.04.1998р. Указом Президента України надано статус Національного.
 
  »» Детальніше про заповідник
Главная Контакты В избранное
  • "Спадщина у небезпеці!"

    Розпочато кримінальне провадження передбаченого ч.2 ст.298 Кримінального кодексу України. Відділ з охорони культурної спадщини міської ради спільно з Заповідником будуть відстоювати позицію щодо притягнення власника пам’ятки до відповідальності.

    » Читати більше

    Контакти:

    НІАЗ ”Кам’янець” вул. П’ятницька 9,
    м. Кам'янець-Подільський, Хмельницька обл., Україна, 32301 Міністерство культури та інформаційної політики України НІАЗ "Кам’янець", 2020р.

    тел.: (03849) 7-47-71
    факс.: 9-16-97
    http://niazkamenec.org.ua
    niazkamenec@gmail.com

  • АвторАвтор: admin  Опубліковано: 08-09-2015 

    Пам’ять про Степана Руданського

    З плином часу кількість пам’ятних знаків та меморіальних дощок на будинках нашого міста зростає. А це доповнює багатовікову історію Кам’янця, який славиться пам’ятками архітектури й визначними людьми. З нагоди 24-ї річниці Незалежності України, 22 серпня на пам’ятці історії та архітектури 18ст. – Будинку духовної семінарії (тепер – Картинній галереї) було встановлено пам’ятну дошку поету і лікарю Степану Руданському.

    Життя славетного поета-класика тісно пов’язане з Поділлям: народився Руданський 6 січня 1834р. на подільській землі в с.Хомутинцях Вінницького повіту (нині Калинівського району Вінницької обл.); з 1841 по 1849р. навчався у Шаргородській духовній бурсі, з 1849 по 1855р. – у Подільській духовній семінарії. У 180-річницю з дня народження поета-філософа у Калинівці, на центральній площі міста був відкритий пам’ятник з граніту і бронзи. На жаль, у Шаргороді було знято барельєф С.Руданському зі стіни церкви Миколаївського монастиря.

    Відкриття пам’ятної дошки. 22серпня 2015р.

    Меморіальна плита з лапідарію Заповідника.

    Під час проведення ремонтно-реставраційних робіт на Будинку духовної семінарії в 1980-х роках, меморіальна плита присвячена письменникам-демократам С.В.Руданському та А.П.Свидницькому також була пошкоджена. Нині вона перебуває на обліку у фондах Заповідника та експонується у лапідарії, що розташований у дворику Будинку руського магістрату.

    У пам’ять про Степана Руданського ще у 1957 р. запроектованій вулиці нашого міста надано його ім’я. 

     

    Боржовський Олексій під час відкриття пам’ятного знаку.

     Молодший науковий співробітник НІАЗ «Кам’янець» В.Пагор під час урочистостей.

     Хмельницька крайова організація Всеукраїнського лікарського товариства відновила пам’ять про великого українця, автора співомовок, професійного лікаря. Дошку із штучного каменю виготовили хмельницькі скульптори Албул Роман Валерійович та Мазур Микола Іванович. Відкрив її військовий лікар Олексій Боржковський, який є внучатим племінником Степана Руданського, прабабуся котрого була рідною сестрою поета. В урочистостях взяли участь представники міської ради, Всеукраїнського товариства лікарів, Хмельницької обласної організації Національної спілки письменників України, українського козацтва, ВО «Свобода», працівники НІАЗ «Кам’янець» та музею,УТОПІК,товариство «Просвіта», громадськість міста, ЗМІ.

    Учасники урочистостей.

     Почуття справедливості, яким пронизані твори Степана Руданського, нині було присутнє на відкритті меморіальної дошки великому українцю. Пам’ять про лицаря українського слова залишиться в українській історії.

    Зав.відділом наукової та культурно-освітньої діяльності Л.Свінціцька

     
  •