Старе місто функціонує як унікальний містобудівний комплекс площею 121 га, відокремлений від міста глибоким каньйоном р. Смотрич. Враховуючи багату історико-архітектурну спадщину Рада Міністрів УРСР в 1977 році оголосила його Державним історико-архітектурним заповідником, а 30.04.1998р. Указом Президента України надано статус Національного.
 
  »» Детальніше про заповідник
Главная Контакты В избранное
  • "Спадщина у небезпеці!"

    Розпочато кримінальне провадження передбаченого ч.2 ст.298 Кримінального кодексу України. Відділ з охорони культурної спадщини міської ради спільно з Заповідником будуть відстоювати позицію щодо притягнення власника пам’ятки до відповідальності.

    » Читати більше

    Контакти:

    НІАЗ ”Кам’янець” вул. П’ятницька 9,
    м. Кам'янець-Подільський, Хмельницька обл., Україна, 32301 Міністерство культури та інформаційної політики України НІАЗ "Кам’янець", 2020р.

    тел.: (03849) 7-47-71
    факс.: 9-16-97
    http://niazkamenec.org.ua
    niazkamenec@gmail.com

  • АвторАвтор: admin  Опубліковано: 30-04-2015 

    Круглий стіл з питань співпраці влади, бізнесу і громади у пам’яткоохоронній діяльності.

    24-25 квітня 2015 року в м. Кам’янці-Подільському проходив навчальний візит на тему «Збереження культурно-історичної спадщини та розвиток туристичного потенціалу міста» для представників Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України». Він був організований у рамках проекту «Ініціатива захисту прав та представлення інтересів місцевого самоврядування в Україні» (проект «ДІАЛОГ»), що реалізується спільно з Агентством США з міжнародного розвитку.

    Представники Асоціації з Вінницької, Дніпропетровської, Івано-Франківської, Одеської, Полтавської, Сумської, Тернопільської та Херсонської областей завітали до НІАЗ «Кам’янець», ознайомились з його багатою історико-архітектурною спадщиною і прийняли участь у роботі Круглого столу на тему «Досвід співпраці влади, бізнесу і громади з пам’яткоохоронної діяльності в м. Кам’янці-Подільському», який відбувся 24 квітня у приміщенні конференц-залу Заповідника.

    До присутніх з вітальним словом звернувся перший заступник виконавчого директора АМУ Олександр Мазурчак, який відзначив успішний розвиток міста завдяки збереженню і раціональному використанню його історико-культурного потенціалу. Як колишній багаторічний міський голова Кам’янця-Подільського Олександр Володимирович поділився своїм досвідом залучення коштів з різних джерел фінансування для реставрації пам’яток та регенерації історичного середовища.

    Про пам’яткоохоронну діяльність Заповідника, важливість співпраці з міською владою, підприємницьким середовищем та громадськістю щодо охорони і використання об’єктів культурної спадщини Старого міста, успішні приклади такої взаємодії розповів генеральний директор НІАЗ «Кам’янець» Василь Фенцур. В своїй доповіді начальник відділу з охорони культурної спадщини Кам’янець-Подільської міської ради Олександр Чухрій повідомив про досягнення останніх років у забезпеченні збереження культурної спадщини міста, про невирішені проблеми і пошук шляхів їх вирішення.

    Учасники інвестиційних проектів, що реалізуються в даний час в Старому місті, проінформували про хід їх виконання та досягнуті результати, а саме :

    - Президент Кам’янець-Подільського товариства шанувальників історії фортифікації Ігор Данілов про співпрацю Товариства з Заповідником, міською владою у регенерації та використанні пам’ятки Руської брами;

    - підприємець Анатолій Ковальський про пристосування приміщень пам’ятки Будинку польського магістрату під мистецьке кафе;

    - підприємець Артур Гаспарян про відродження об’єктів вірменської культурної спадщини в Старому місті;

    - представник ТзОВ «Тектоніка» Дмитро Горох про реконструкцію промислової забудови на заповідній території для потреб інфраструктури туризму.

    Ці доповіді викликали зацікавлення представників Асоціації та спричинили їх активне обговорення. Учасники Круглого столу відмітили необхідність регулярного проведення таких заходів для обміну досвідом щодо взаємодії влади, бізнесу і громади у збереженні пам’яток культурної спадщини та їх використанні для сучасних потреб.

    Учений секретар Л.Рудюк

     
  •