Старе місто функціонує як унікальний містобудівний комплекс площею 121 га, відокремлений від міста глибоким каньйоном р. Смотрич. Враховуючи багату історико-архітектурну спадщину Рада Міністрів УРСР в 1977 році оголосила його Державним історико-архітектурним заповідником, а 30.04.1998р. Указом Президента України надано статус Національного.
 
  »» Детальніше про заповідник
Главная Контакты В избранное
  • "Спадщина у небезпеці!"

    Розпочато кримінальне провадження передбаченого ч.2 ст.298 Кримінального кодексу України. Відділ з охорони культурної спадщини міської ради спільно з Заповідником будуть відстоювати позицію щодо притягнення власника пам’ятки до відповідальності.

    » Читати більше

    Контакти:

    НІАЗ ”Кам’янець” вул. П’ятницька 9,
    м. Кам'янець-Подільський, Хмельницька обл., Україна, 32301 Міністерство культури та інформаційної політики України НІАЗ "Кам’янець", 2020р.

    тел.: (03849) 7-47-71
    факс.: 9-16-97
    http://niazkamenec.org.ua
    niazkamenec@gmail.com

  • АвторАвтор: admin  Опубліковано: 07-05-2019

    Кам’янець на Поділлі - український колорит.

    Кам’янець-Подільський знову широко відкрив двері для туристів та гостей міста. Відкриття ХІ туристичного сезону «Кам’янець на Поділлі - український колорит» тривало протягом 2 днів, з 19-20 квітня 2019 р. Цьогоріч було звернуто більше уваги на автентику міста над Смотричем і підготовлено чимало цікавих заходів, що розкрили історичне минуле та фестивальне життя стародавнього міста.

    В рамках офіційного відкриття туристичного сезону-2019 в конференц-залі Заповідника відкрилася виставка відомого київського художника-постановника, заслуженого працівника культури Віталія Васильовича Яська – «Віталій Ясько - художник кіно». Відкриття виставки відбулося 19 квітня 2019 р. і триватиме до 11 травня 2019р. включно.

    Заходи приурочені відкриттю туристичного сезону продовжились 19 квітня на території пам’ятки архітектури національного значення - Руській брамі: майстер-класи подільських гаївок, розучування старовинного танцю «Карапет», українські жарти та анекдоти, відкриття оновленої виставки «Фортифікація та артилерія Руської брами», квест між вихованцями військово-патріотичного виховання ЗОШ міста. Також для туристів були відкриті двері Казематної башти зі своєю «Таємницею старої вежі».Учасниками заходів стали учні 3-х класів НВК ім. А. М. Трояна, учні ЗОШ № 6 та № 12, представники прес-туру, журналісти, блогери, туристи та місцеві жителі. Феєричні дійства на Руській брамі закінчились частуванням подільськими смаколиками: смачна кам’янецька мамалига та магічний трав’яний чай.

    20 квітня у дворику Руського магістрату діяла фотозона «Кам’янець на Поділлі – український колорит», де охочі могли приміряти колоритне подільське вбрання та сфотографуватись на тлі дерев’яного подільського тину, що прикрашений вишиванками та гончарськими виробами. А також протягом цілого дня 20 квітня, діяли виставка «Віталій Ясько – художник кіно» у конференц-залі НІАЗ «Кам’янець» та експозиція «Історія фортифікацій» з «Таємницею Старої вежі» у Казематній башті, що на площі Вірменський ринок.

    Всіх, хто цікавиться українським кіно мистецтвом запрошуємо відвідати діючу виставку талановитого художника-постановника Віталія Васильвича Яська, родом з Поділля, який за своє життя оформив блільше 60 фільмів, у тому числі «Богдан-Зиновій Хмельницький» режисера Миколи Мащенка (2006р.). Саме до цього історичного телефільму на виставці демонструються найбільше ескізів декорацій епізодів – «Атака», «Похід», «Видубичі», «Калина», «Портрет В.Обозопало», «Іду на Ви» та інші. Всі роботи майстерно написані олійними фарбами на ДВП. Творче керівництво над цим фільмом та й багатьма іншими здійснював Віталій Васильвич, який був і залишається ключовим учасником групи митців. До речі, місця натурних зйомок проходили і в Кафедральному костелі, і під мурами кам’янецької фортеці, і на території Заповідника, тож «український колорит» і український дух панує у виставковій залі.

    Ще тиждень залишилось до закриття виставки, ми чекаємо на поціновувачів мистецтва.

    Зав. відділом наукової та культурно-освітньої діяльності Л.Свінціцька

    Науковий співробітник Герасимчук Т.А.

     
  •