Старе місто функціонує як унікальний містобудівний комплекс площею 121 га, відокремлений від міста глибоким каньйоном р. Смотрич. Враховуючи багату історико-архітектурну спадщину Рада Міністрів УРСР в 1977 році оголосила його Державним історико-архітектурним заповідником, а 30.04.1998р. Указом Президента України надано статус Національного.
 
  »» Детальніше про заповідник
Главная Контакты В избранное
  • "Спадщина у небезпеці!"

    Розпочато кримінальне провадження передбаченого ч.2 ст.298 Кримінального кодексу України. Відділ з охорони культурної спадщини міської ради спільно з Заповідником будуть відстоювати позицію щодо притягнення власника пам’ятки до відповідальності.

    » Читати більше

    Контакти:

    НІАЗ ”Кам’янець” вул. П’ятницька 9,
    м. Кам'янець-Подільський, Хмельницька обл., Україна, 32301 Міністерство культури та інформаційної політики України НІАЗ "Кам’янець", 2020р.

    тел.: (03849) 7-47-71
    факс.: 9-16-97
    http://niazkamenec.org.ua
    niazkamenec@gmail.com

  • АвторАвтор: admin  Опубліковано: 23-02-2018

    Волинь на літографіях Наполеона Орди

     20 лютого у конференц-залі НІАЗ «Кам'янець» презентовано широкому загалу видання Заповідника – буклет «Колекція літографій Наполеона Орди з фондів Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець». Випуск 2. Волинська губернія», надрукований ФОП Гончаруком І.О.

    Цей буклет є черговим у серії, що популяризує художню спадщину непересічної особистості – Наполеона Орди, видатного художника, музиканта, композитора і публіциста Білорусі, України, Польщі та Литви, яка зберігається в музейних фондах нашого закладу. До нього увійшло 24 листівки з репродукціями літографій із зображеннями архітектурних пам’яток, визначних місць, видів міст і містечок колишньої Волинської губернії.

    Учений секретар Л. Рудюк представила видання і ознайомила присутніх з історією та сучасним станом об’єктів культурної спадщини, які зафіксовані на літографіях, що ввійшли до нього. Про творчу біографію митця, періоди його творчості та притаманні їм художні методи, а також про використання його малюнків й літографій як важливого іконографічного джерела другої половини ХІХ ст. розповіла кандидат архітектури І. Березіна. Також вона коротко охарактеризувала представлену тут виставку «Архітектурна спадщина України у творчості Наполеона Орди: іконографія та принципи використання». Завідувач відділом наукової і культурно-просвітницької роботи Л.Свінціцька запросила присутніх ознайомитись з експозицією літографій Орди, які ввійдуть до наступного буклету, що буде присвячений пам’яткам Київщини.

    Також учасники презентації прослухали музичний твір Наполеона Орди – полонез «Північна зірка» і переглянули уривки з фільму режисера О. Лукашевича «Епоха Наполеона Орди» (Белтелерадіокомпанія, 2012 р.).

    Щиро запрошуємо усіх зацікавлених ознайомитись з виставкою «Архітектурна спадщина України у творчості Наполеона Орди», яка експонуватиметься по 6 березня поточного року у нашому конференц-залі, і придбати презентоване видання.

    Учений секретар Л.Й. Рудюк

     
  •