Старе місто функціонує як унікальний містобудівний комплекс площею 121 га, відокремлений від міста глибоким каньйоном р. Смотрич. Враховуючи багату історико-архітектурну спадщину Рада Міністрів УРСР в 1977 році оголосила його Державним історико-архітектурним заповідником, а 30.04.1998р. Указом Президента України надано статус Національного.
 
  »» Детальніше про заповідник
Главная Контакты В избранное
  • "Спадщина у небезпеці!"

    Розпочато кримінальне провадження передбаченого ч.2 ст.298 Кримінального кодексу України. Відділ з охорони культурної спадщини міської ради спільно з Заповідником будуть відстоювати позицію щодо притягнення власника пам’ятки до відповідальності.

    » Читати більше

    Контакти:

    НІАЗ ”Кам’янець” вул. П’ятницька 9,
    м. Кам'янець-Подільський, Хмельницька обл., Україна, 32301 Міністерство культури та інформаційної політики України НІАЗ "Кам’янець", 2020р.

    тел.: (03849) 7-47-71
    факс.: 9-16-97
    http://niazkamenec.org.ua
    niazkamenec@gmail.com

  • АвторАвтор: admin  Опубліковано: 14-04-2017

    Шановні колеги !

    Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець» щиро запрошує Вас взяти участь у роботі круглого столу «Історичні плани Кам’янця» з нагоди Дня пам’яток історії та культури в Україні, який відбудеться 21 квітня 2017 року о 14-00 в приміщенні конференц-залу Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець» за адресою: вул. П’ятницька, 9, м. Кам’янець-Подільський, Хмельницька область.

    В рамках роботи круглого столу відбудеться відкриття виставки «Історичні плани Кам’янця-Подільського».

    Мета виставки: популяризувати історичний потенціал топографічних планів Кам’янця-Подільського XVII-XIX ст., підтвердити значення Кам’янця у загальноєвропейській традиції публікації зображень міст, засвідчити загальнокультурну цінність старовинних історичних планів.

    Надзвичайно багата архітектурно-культурна спадщина Кам’янця-Подільського відбилася в численних планах, картах, іконографічних і писемних джерелах. Місто, створене руками людини і природою привертало увагу європейських видавців XVII-XVIII ст. Йоганна Якуба де Рубейса, Йогана Георга Старке, Сієра де Дарсі, П'єра ван дер Аа, Зігмунда Капрала. На виставці вперше представлені копії зображень планів Кам’янця-Подільського, що публікувалися в давніх атласах XVII-XVIII ст. та сьогодні зберігаються в архівних установах Польщі, Литви, Німеччини, Франції, Італії, Туреччини та ін. Уже до середини XVIII ст. у європейських виданнях було опубліковано до 20-ти гравійованих зображень міста.

    На виставці представлені два види зображень Кам’янця: так звані виконані «з висоти лету птаха» та історичні топографічні плани. На думку українського історика Ярослава Дашкевича на ранні зображення Кам’янця-Подільського мала частковий вплив українська народна картина. Розкриття художнього ключа, дослідження мети створення, ідейних пропозицій, з яких виходив художник, є дуже важливими для визначення цінності мап Кам’янця-Подільського XVII-XVIII ст. Важливим є те, що зображення виконані з лету птаха, містять у собі певні елементи планів і зберігають риси картографічних джерел.

    На перших відомих планах міста, виконаних немовби з висоти пташиного лету, відтворена ранньомодерна містобудівна гармонійність, що символізує раціоналізм, упорядкованість, центричність композиції. Кам’янець-Подільський увібрав в себе досягнення західноєвропейських містобудівних норм, ставши по правді містом королівським.

    Плани і гравюри міста зацікавлювали чимало науковців. Зокрема, О.Прусевича, Ю.Сіцінського, Я.Дашкевича, М.Крикуна, Ю.Нельговського, Т.Новака, Я.Матвіїшина, М.Петрова, та інших дослідників. Сьогодні традицію дослідження планів міста продовжено в Національному історико-архітектурному заповіднику «Кам’янець», науковці представляють нові дослідження планів на наукових конференціях, використовують плани міста для дослідження нововиявлених об’єктів архітектурної спадщини. Завдяки багатим легендам і експлікаціям окремі з них розкривають деталі топографії міста, інформують про проекти будівництва нових фортифікацій України, реконструкцію і збереження давніх споруд.

    Вивчення історичних планів і зображень Кам’янця-Подільського сприяє дослідженню різноманітних аспектів розвитку історичної топографії міста, об’єктивному відтворенню його містобудівної історії та неповторного архітектурного образу впродовж цих століть. Плани розкривають скарбниці архітектурних образів і життя унікального міста-твердині на Поділлі.

    Учений секретар  Л. Рудюк,

    молодший науковий співробітник  В. Пагор

     
  •