Старе місто функціонує як унікальний містобудівний комплекс площею 121 га, відокремлений від міста глибоким каньйоном р. Смотрич. Враховуючи багату історико-архітектурну спадщину Рада Міністрів УРСР в 1977 році оголосила його Державним історико-архітектурним заповідником, а 30.04.1998р. Указом Президента України надано статус Національного.
 
  »» Детальніше про заповідник
Главная Контакты В избранное
  • "Спадщина у небезпеці!"

    Розпочато кримінальне провадження передбаченого ч.2 ст.298 Кримінального кодексу України. Відділ з охорони культурної спадщини міської ради спільно з Заповідником будуть відстоювати позицію щодо притягнення власника пам’ятки до відповідальності.

    » Читати більше

    Контакти:

    НІАЗ ”Кам’янець” вул. П’ятницька 9,
    м. Кам'янець-Подільський, Хмельницька обл., Україна, 32301 Міністерство культури та інформаційної політики України НІАЗ "Кам’янець", 2020р.

    тел.: (03849) 7-47-71
    факс.: 9-16-97
    http://niazkamenec.org.ua
    niazkamenec@gmail.com

  • АвторАвтор: admin  Опубліковано: 06-12-2016 

    Здобутки археологічних досліджень 2016 року

    В зв’язку із завершенням цьогорічного етапу польових робіт 2 грудня 2016 року у приміщенні конференц-залу НІАЗ «Кам’янець» відбувся Круглий стіл «Підведення підсумків археологічних досліджень сезону 2016 р. на території НІАЗ». Його організаторами виступили Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець», відділ з охорони культурної спадщини Кам’янець-Подільської міської ради, Кам’янець-Подільський державний історичний музей-заповідник і Кам’янець-Подільська архітектурно-археологічна експедиція Державного підприємства «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН. У роботі Круглого столу взяли участь представники міської влади, науковці, краєзнавці, фахівці пам’яткоохоронної сфери, творчих і громадських організацій, студенти вищих навчальних закладів тощо.

    До присутніх з вітальним словом звернувся заступник міського голови В.А. Савчук, який підкреслив важливість археологічних досліджень для вивчення культурної спадщини древнього міста.

    Учений секретар НІАЗ «Кам’янець» Л.Й. Рудюк коротко проінформувала про основні етапи археологічних досліджень на території Заповідника, виконання міської Програми «Проведення археологічних досліджень на території історичного ареалу міста №1 «Історичний центр міста» і створення Кам’янець-Подільської архітектурно-археологічної експедиції ДП НДЦ ОАСУ Інституту археології НАН України.

    Керівник експедиції, кандидат історичних наук П.О. Нечитайло ознайомив присутніх з ходом археологічних досліджень на території Старого міста та їх результатами, а також окреслив перспективи подальшої роботи в цьому напрямку. Більш детально він зупинився на археологічних дослідженнях південно-східної ділянки Польського ринку, де відкрито руїни житлово-ремісничого комплексу першої пол. ХVІІІ ст. і кам’яну вимостку міської площі 1760 року. Дослідження дають підстави стверджувати, що тут займались обробкою чорного і кольорового металів, а також косторізним промислом. Серед знахідок велику кількість складають монети (біля 100 од.), глиняні люльки кін. ХVІІ - перша пол. ХVІІІ ст. (більше 200 од.) і фрагменти кавових горнят того ж періоду, багато з яких турецького виробництва, а деякі - китайські. Цікавою знахідкою є шляхетська печатка гербу «Лис».

    Науковий співробітник Інституту археології НАН України, кандидат історичних наук Д.К. Чорновол повідомив про дослідження ділянки в північно-східній частині Польського ринку, де прослідковано планування трипільського поселення середини ІV тис. до н.е., відкрито залишки ливарні з обробки міді та знайдено більше 900 од. предметів: фрагменти тиглів із залишками оплавленої міді, мідні пластинки, частини мідних виробів, фрагменти кераміки (посуд, антропоморфна й зооморфна пластика) і кістяні вироби. За матеріалами досліджень є підстави стверджувати, що трипільці самі могли займатись мідним виробництвом, а не імпортувати мідні вироби з території Балкан чи Трансільванії.

    Про багатий остеологічний матеріал з археологічних досліджень на Польському ринку розповів професор Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, доктор географічних наук, кандидат історичних наук Б.Т. Рідуш.

    Учасник археологічної експедиції П.А. Болтанюк детально ознайомив з ходом археологічних розкопок на ділянці по вул. Замковій, біля пам’ятки архітектури Міських мурів, де виявлено під шаром ґрунту і будівельного сміття товщиною до 6,0 м. частину оборонного муру і залишки кам’яних стін башти (людвисарні) кін. XVII - пол. XVIII ст., ділянку артилерійської батареї поч. XVIII ст., господарську піч і зібрано біля 800 од. предметів різних історичних періодів, в тому числі турецький мідний посуд. Виявлений археолого-архітектурний комплекс пов’язаний з іменами відомих інженерів-фортифікаторів Арчібальта Андре Гловера і Крістіана Дальке.

    Про рідкісну знахідку - гончарний горн ХV ст .- з ділянки втраченої історичної забудови по вул. Троїцькій, 4 «а» розповів учасник археологічної експедиції, кандидат історичних наук І.О. Старенький. Було відкрито камери для опалювання кераміки і для спалювання деревини, які сполучались повітряним каналом, господарські ями по кутах і зібрано велику кількість знахідок – фрагментів керамічного посуду.

    Під час доповідей демонструвалися світлини процесу досліджень, виявлених об’єктів та цікавих знахідок, що викликали щирий інтерес у слухачів і активне обговорювання. Також присутні змогли оглянути окремі знахідки з досліджень, які представлені в підготовленій до Круглого столу експозиції.

    Генеральний директор НІАЗ «Кам’янець» В.В. Фенцур подякував учасникам експедиції і вручив почесні грамоти П.О. Нечитайлу, Д.К. Чорноволу, І.О.Старенькому, П.А. Болтанюку.

    У ході діалогу активно обговорювалися питання, пов’язані з проблемами та перспективами подальших досліджень на території Заповідника. Присутні одностайно підтримали пропозицію про необхідність їх продовження, адже вони відкривають нові сторінки в історії міста та країни.

     

    Запрошуємо всіх зацікавлених ознайомитись з експозицією знахідок з археологічних досліджень 2016 року, яка діятиме до 12 грудня в конференц-залі НІАЗ «Кам’янець».

    Учений секретар  Л. Рудюк

    Засідання Круглого столу «Підведення підсумків археологічних досліджень сезону 2016 р. на території НІАЗ»

    Вручення Подяки учаснику археологічної експедиції Дмитру Чорноволу

    Археологічний розкоп у південно-східній частині пл. Польський ринок з вимосткою ХVІІІ ст. (1), руїнами житлово-ремісничого комплексу першої пол. ХVІІІ ст.(2), вимосткою ХІХ ст. (3) (Фото аерозйомки виконано «Drone service» і надано Кам’янець-Подільською архітектурно-археологічною експедицією)

    Археологічний розкоп на ділянці по вул. Замковій

    (Фото аерозйомки виконано «Drone service» і надано Кам’янець-Подільською архітектурно-археологічною експедицією)

    Люльки ХVІІ ст. з розкопу в південно-східній частині пл. Польський ринок

    Люльки першої половини ХVІІІ ст. з розкопу в південно-східній частині пл. Польський ринок

    Китайські порцелянові та турецькі фаянсові кавові чашечки першої половини ХVІІІ ст. з розкопу в південно-східній частині пл. Польський ринок

    Кістяні вироби, заготовки до косторізного інструменту, скарбничка, мідний шлак, мідні вироби, тиглі для плавлення кольорового металу, печатка ХVІІІ століття, ювелірні прикраси та інші знахідки з розкопів на Польському ринку.

     
  •