Старе місто функціонує як унікальний містобудівний комплекс площею 121 га, відокремлений від міста глибоким каньйоном р. Смотрич. Враховуючи багату історико-архітектурну спадщину Рада Міністрів УРСР в 1977 році оголосила його Державним історико-архітектурним заповідником, а 30.04.1998р. Указом Президента України надано статус Національного.
 
  »» Детальніше про заповідник
Главная Контакты В избранное
  • "Спадщина у небезпеці!"

    Розпочато кримінальне провадження передбаченого ч.2 ст.298 Кримінального кодексу України. Відділ з охорони культурної спадщини міської ради спільно з Заповідником будуть відстоювати позицію щодо притягнення власника пам’ятки до відповідальності.

    » Читати більше

    Контакти:

    НІАЗ ”Кам’янець” вул. П’ятницька 9,
    м. Кам'янець-Подільський, Хмельницька обл., Україна, 32301 Міністерство культури та інформаційної політики України НІАЗ "Кам’янець", 2020р.

    тел.: (03849) 7-47-71
    факс.: 9-16-97
    http://niazkamenec.org.ua
    niazkamenec@gmail.com

  • АвторАвтор: admin  Опубліковано: 29-04-2016 

    «Кам’янець-Подільський вражає: Кам’янець – РЕТРО»

    Кілька років поспіль НІАЗ «Кам’янець» запрошує туристів у мальовничий куточок Старого міста – дворик будинку Руського магістрату та у східні корпуси пам’ятки. Цьогорічна тематика відкриття туристичного сезону «Кам’янець-Подільський вражає: Кам’янець – РЕТРО»  зацікавила не тільки гостей, молодь міста, а й старше покоління кам’янчан.

    В рамках свята 22 квітня презентовано креативно-мистецький проект  «Творчого об'єднання письменників та художників «STONE ISLAND» під назвою «Література в короткому метрі». Емоційна поезія молодих митців втілена в коротких відеороликах, долинула до сердець усіх, хто цього весняного вечора завітав у конференц-зал Заповідника.

     

    Згідно тематики свята ми відтворили куточок міщанського житла першої половини XX ст. Фото в позолочених рамках з портретами городян, підсвічник, піаніно, етажерка зі шкатулкою і прикрасами, столик з чайним сервізом, фотоальбоми, скатертина і серветки, манекени в сукнях того часу та інші речі побуту наповнили ретро-фото-зону екскурсійного об’єкту  показу.

     

    Водночас у конференц-залі Заповідника представлена виставка «Кам’янець на зламі століть», що охоплює період другої половини XIX ст. початку XX ст. Землі України тоді перебували у складі Російської імперії, а Кам’янець-Подільський був центром Подільської губернії. Статус губернського міста чітко простежується в його архітектурі та планувальній структурі. Вже  з середини XVІІІст. почали забудовувати території, що прилягали до острова Старого міста, та реалізовувати проектні плани забудови Нового міста. Проектний план 1865р. вперше фіксує назву території міста в межах острова як «Старе місто». На ньому зафіксовано будівлі Духовної семінарії та Губернської земської лікарні. У представлених матеріалах ми закцентували увагу на пам’ятках архітектури цього періоду: Міській думі, Пушкінському будинку, Селянському та Державному банках, Новопланівському мості, Казенній палаті, Маріїнській гімназії та гімназії Славутинської, Технічному училищі, Лікарні для бідних та Віспоприщеплювальному інституті, котрі  показані на 17 планшетах, оздоблених орнаментикою того часу. Кожен планшет відображає одну пам’ятку з поштовою листівкою кінця XIX – початку XX століття (із фондів НІАЗ), сучасний вигляд та історію об’єкту.

     

     Проте це не всі заходи, що були заплановані до відкриття туристичного сезону 2016 року в Національному історико-архітектурному заповіднику «Кам’янець». 23 квітня відкрито виставку, зібрану завдяки одному  цікавому напрямку колекціонування – філокартії (збиранню поштових листівок), але не будь-яких, а антикварних листівок кінця XIX – початку XX століть із зображеннями середньовічних замків та фортець. Експозиція названа “Фортифікації Поділля» та люб’язно надана Святославом Кузьмичем – колекціонером, реконстуктором історичних подій, патріотом України та просто цікавим співрозмовником. На 20 поштових листівках можна знайти як збережені (Меджибіж), так і загублені (Язловець) середньовічні фортифікації на подільських землях, які будувалися та перебудовувались, штурмувалися та захищалися впродовж багатьох століть. 

     Пан Святослав доповнив: «Старі поштівки кінця 19 - початку 20 століть», як це не дивно звучить, є одним із важливих джерел, з яких ми можемо дізнатися про вигляд історичних, в т.ч. фортифікаційних споруд, деякі з яких, нажаль, ми вже не можемо спостерігати в натурі. Природньо, що саме Кам’янець-Подільський, як скарбниця історичних фортифікацій на наших теренах, приймає цю експозицію, але акцент наразі зроблено не на захисних спорудах міста (такими листівками можна наповнити не одну виставку), але на інших замках, які розташовані на теренах історичного Поділля. Сподіваюсь, що відвідувачі виставки побачивши на поштівці зображення замку або залишків фортеці та прочитавши, що воно розташоване зовсім недалеко, можливо, забажають відвідати місцину та якимось чином долучитися до непростої справи збереження історичних пам’яток фортифікаційної архітектури. Окремо, користуючись нагодою, хотів би подякувати небайдужому колективу НІАЗ та особисто пану Фенцуру за їх багаторічну наполегливу працю, спрямовану на залучення туристів до міста та наповнення культурного життя Кам’янця-Подільського чимось новим та цікавим.” Міні-експозиція вдало вписалась в концепт “Ретро”, яким в цьому році відкрито туристичний сезон міста на Смотричі.

    Після закінчення виставки, яка буде діяти до 18 травня цього року, експозиція листівок переміститься до Казематної вежі, відреставрованої зусиллями НІАЗ ”Кам’янець”, у якій з 2008 року розміщується постійно діюча експозиція Святослава Кузьмича “Історія фортифікацій XV-XVII століть”.

    Ласкаво запрошуємо пізнавати історію міста Кам’янця-Подільського та Поділля разом з нашим експозиціями.

    Зав. відділом наукової та культурно-освітньої діяльності     Л.Свінціцька.

     
  •