Старе місто функціонує як унікальний містобудівний комплекс площею 121 га, відокремлений від міста глибоким каньйоном р. Смотрич. Враховуючи багату історико-архітектурну спадщину Рада Міністрів УРСР в 1977 році оголосила його Державним історико-архітектурним заповідником, а 30.04.1998р. Указом Президента України надано статус Національного.
 
  »» Детальніше про заповідник
Главная Контакты В избранное
  • "Спадщина у небезпеці!"

    Розпочато кримінальне провадження передбаченого ч.2 ст.298 Кримінального кодексу України. Відділ з охорони культурної спадщини міської ради спільно з Заповідником будуть відстоювати позицію щодо притягнення власника пам’ятки до відповідальності.

    » Читати більше

    Контакти:

    НІАЗ ”Кам’янець” вул. П’ятницька 9,
    м. Кам'янець-Подільський, Хмельницька обл., Україна, 32301 Міністерство культури та інформаційної політики України НІАЗ "Кам’янець", 2020р.

    тел.: (03849) 7-47-71
    факс.: 9-16-97
    http://niazkamenec.org.ua
    niazkamenec@gmail.com

  • АвторАвтор: admin  Опубліковано: 30-03-2016 

    Круглий стіл про місце музеїв в культурному ландшафті

    25 березня цього року працівники Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець» - в.о. генерального директора Фенцур В.В., учений секретар Рудюк Л.Й. та молодший науковий співробітник Пагор В.В. взяли участь у роботі круглого столу «Музеї в культурному ландшафті», що відбувся у Державному історико-архітектурному заповіднику «Межибіж» і приурочений до 45-річчя відкриття музею у Меджибізькому замку та 15-річчя оголошення замкового комплексу заповідником. Його організаторами виступили управління культури, національностей, релігій та туризму Хмельницької обласної державної адміністрації  і  ДІАЗ «Межибіж».

    Зі знаменними датами колектив заповідника привітала головний спеціаліст управління культури, національностей, релігій та туризму Хмельницької ОДА Лукашук В.С.  Заступник голови Летичевської районної ради Провозьон В.М. і голова Меджибізької селищної ради Демків М.А. у своїх виступах підкреслили важливу роль заповідника як культурно-туристичного центру у розвитку стародавнього Меджибожа та запевнили про всебічну підтримку ініціатив заповідника.

    Учасники засідання, які представляли 24 національних, державних, місцевих музеїв і заповідників, дослідницьких та навчальних закладів, установ, органів місцевого самоврядування і громадських організацій з різних куточків України, обговорили питання місця музейних установ у культурному ландшафті історичних поселень та регіонів, їх місію у збереженні, дослідженні та популяризації об’єктів культурної спадщини, а також шляхи взаємодії з органами місцевого самоврядування в умовах реформи децентралізації влади.

    Про позитивний досвід вирішення проблем, які стоять перед музейними установами, про шлях від маленького музею-філії до відомого в країні та за її межами заповідника розповів директор ДІАЗ «Межибіж» Погорілець О.Г.

    Підсумком обговорення стала резолюція про провідну роль музейних установ у збереженні і розвитку культурних ландшафтів історичних поселень та регіонів і відповідальність місцевих громад за їх успішну діяльність.

    учений секретар Л.Рудюк

     
  •